Baggrunden for arbejdet med

Carmen Curlers

af Niels Plaschke og Jonas Henriksen

Vi fik en idé

Nu har vi en oplagt mulighed for at få fortalt den rigtige historie om Carmen og måske få Kalundborg på Danmarkskortet, tænkte lokalguide Jonas Henriksen og journalist Niels Plaschke for knap to år siden, da DR annoncerede, at de ville lave en dramaserie i tre sæsoner, over historien om Arne Bybjerg Pedersen og Carmen Curlers.

Den 9. december 2020 søsatte makkerparret Facebooksiden ”Carmen Curlers” med opfordringen: ”Har du et bidrag til en mulig fortælling om Carmen Curlers, så giv lyd”, lidet anende, hvor mange mennesker interessen for iværksætteren Arne Bybjerg Pedersens elektriske papillot ville nå ud til.

Siden opstarten af Facebook-siden er der lavet 550+ opslag med massevis af illustrationer, billeder og videoklip. Det har foreløbig resulteret i snart 2.000 følgere og hertil tusindvis af sidevisninger med en rækkevidde på mere end 22.000 personer fra hele verden.

Starten var beskeden...

En række fotos fra produktionen ledsaget af et par spørgsmål, fik en stribe tidligere ansatte på Carmen til at kommentere og indsende egne fotos. En række gruppefotos satte gang i mange kommentarer om `hvem-er-hvem´ og så gik det stærkt.

Efter at have støvsuget nettet og litteraturen for lettilgængelige oplysninger om Carmen, tog journalist Niels Plaschke hul på den tungere del af researchen. Han opsøgte Kalundborg Lokalarkiv, fik adgang til hidtil ukendt materiale på Kalundborg Museum/Museum Vestsjælland, og blev en så hyppig gæst i Kalundborg Biblioteks avissamling på Klostertorvet, at personalet spurgte, om han ikke snart skulle betale husleje.

Udfordringen var at finde alle tilgængelige oplysninger om Arne Bybjerg Pedersen fra 1959, hvor han vendte tilbage til Danmark efter seks år i Malaysia. Niels Plaschke bladrede sig gennem den lokale avis (Kalundborg Folkeblad) kvartal for kvartal, hvilket førte til en hel del opslag om privatpersonen Bybjerg før, under og efter Carmen.

Fra idé til samarbejde med DR

Besøg af medarbejdere fra DR til møde om research til dramaserie og dokumentar

I foråret 2021 fik Danmarks Radio for alvor øje på siden og det førte til kontakt med en lang række afdelinger og personer i DR Drama, som makkerparret hjalp med alskens oplysninger til brug for dramaserien.

Da DR i foråret 2022 besluttede at supplere dramafortællingen med en dokumentarserie i tre dele om Arne Bybjerg og Carmen Curlers, kom Jonas Henriksen og Niels Plaschke virkelig på banen og var bl.a. med til at pege på kildemateriale, personer og andet, som DR Dokumentar efterfølgende har brugt i tilrettelæggelsen af serien.

Foredrag om Carmen

DRs dramaserie vil uden tvivl få danskerne op af stolene – og tv-serien, som er fiktion brygget på virkelige begivenheder, vil uden tvivl få mange til at efterspørge viden om den rigtige historie. Så for at dele ud af den omfattende viden om Arne Bybjerg Pedersen og Carmen Curlers, har Niels og Jonas strikket et sjovt og spændende foredrag sammen, som formentlig vil have interesse for mange.

Podcast om Carmen

Podcasten “Carmen Curlers – De Blå Damer” blev startet stille og roligt op i 2021 med to interviews med tidligere medarbejdere.

Fra september 2022 er podcasten i gang igen, men denne gang med mere fokus på DRs dramaserie. Der laves et afsnit for hver enkelt afsnit, hvor lyttere efterfølgende har mulighed for at kommentere. Det bliver rigtig spænende.

Vi forventer også fortsætte vores interviews med tidligere medarbejdere fra Carmen samt med mennesker, der har været tæt på Arne Bybjerg.